Filmkritikák szubjektíven

Hans Gruber tényleg lezuhant!

2024/10/17. - írta: Pro Blogger

hansgruber.jpg

Alan Rickman neve örökre beíródott a filmművészet történetébe, számos emlékezetes szerepe révén. Legyen szó a Harry Potter filmek Piton professzoráról, a Robin Hood, a tolvajok fejedelme gonosz serifjéről vagy a Sense and Sensibility mély érzésű szereplőjéről, Rickman képes volt minden karaktert saját egyedi módján megeleveníteni. Azonban van egy ikonikus jelenet a karrierjében, amiről kevesen tudnak: a Drágán add az életed (Die Hard) című filmben játszott haláljelenetének különös háttere.

A Drágán add az életed 1988-as megjelenése óta kultikus akciófilmmé vált és Rickman első amerikai szerepe, Hans Gruber karaktere, az egyik legemlékezetesebb filmes gonosztevővé tette. A film végén Gruber halálos zuhanása egy igazán drámai pillanat, amelyet Rickman természetes meglepődöttsége tett még hitelesebbé. A rendező, John McTiernan különleges módszerrel érte el ezt a reakciót.

Rickmannek 25 láb (körülbelül 7,6 méter) magasból kellett hátraesnie egy légzsákra. A rendező azt mondta Rickmannek, hogy háromra fogják leejteni, de a kaszkadőrök valójában "egy"-nél engedték el, hogy a reakciója minél hitelesebb legyen. Ez a váratlan zuhanás az oka annak, hogy Hans Gruber arcán a zuhanás közben valódi meglepetés tükröződik.

A leejtés után Rickman természetesen felháborodott a "meglepetés" miatt. Már a kezdetektől aggódott a kaszkadőr jelenet biztonságáért és a korábbi tapasztalatai alapján nem örült annak, hogy így becsapták. Rickman, aki különösen precíz színész hírében állt, nem vette jó néven, hogy ilyen meglepetésszerű helyzetbe hozták. Ennek ellenére a végeredmény legendás lett és Hans Gruber arckifejezése örökre beleégett a filmrajongók emlékezetébe.

A pisztolyprobléma
Rickman esetében volt még egy apróság, ami külön figyelmet érdemel: McTiernan többször kénytelen volt megvágni a felvételt, amikor Rickman pisztolyt sütött el. A színész egyszerűen nem tudott mozdulatlan maradni – minden alkalommal összerezzent, amikor a fegyver elsült. Ezért a filmben sokszor láthatjuk, hogy amikor Gruber lövöldözik, a kamera nem az arcát mutatja, mert a rendezőnek takarnia kellett a színész reakcióit.

Alan Rickman öröksége
Alan Rickman pályafutása rengeteg emlékezetes szerepet tartalmazott, de a Drágán add az életed egyértelműen az egyik legikonikusabb pillanata volt. Bár ő maga nem feltétlenül örült a forgatás alatti meglepetéseknek, a filmrajongók számára örökké hálásak lehetünk a természetes és hiteles reakcióiért, amelyek még valóságosabbá tették Gruber karakterét. Az ilyen történetek rávilágítanak arra, hogy a filmes alkotások hátterében sokszor nemcsak a tehetség, hanem a véletlen és a trükkök is fontos szerepet játszanak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://film.blog.hu/api/trackback/id/tr8818710018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása